Over ons

Niek van Andel (student Natuurkunde en Meteorologie aan de Universiteit Utrecht) heeft al jaren zijn eigen weerstation in Almkerk en publiceert deze data op het internet. Ten tijde van bijzondere weersomstandigheden, zoals lange perioden van droogte of regenval, was er een duidelijke bezoekerspiek te zien. Navraag leerde dat dit agrariërs uit de directe omgeving waren, zij bleken geïnteresseerd in deze lokale meetgegevens. Verdere navraag leerde Niek het belang van data die representatief voor het land is, echter lokale weermetingen zijn er vaak niet. Het KNMI heeft verspreid over het hele land 33 weerstations staan, terwijl een hoosbui op 100 meter afstand al millimeters verschil in neerslag op kan leveren.

Inmiddels is om die reden het zelf meten van de weersgegevens in opkomst. Bij elke doe-het-zelf-zaak is voor enkele honderden euro’s een simpel stationnetje aan te schaffen. Het kost echter, zo wist Niek uit eigen ervaring, gerede moeite om deze data altijd beschikbaar te hebben, of het ontbreekt aan de mogelijkheid historische data in te zien. Oplossingen die wel op agrariërs gericht zijn, bieden services aan die op het eerste oog een stuk goedkoper kunnen.

Daarbij is er enorm veel perspectief in het combineren van veel lokale meetgegevens. Radarbeelden en daarmee korte termijn- buienverwachtingen kunnen verbeterd worden, maar mooier nog, indien de handen ineen geslagen worden kunnen weersverwachtingen gaan rekening houden met de lokale omstandigheden, wat leidt tot een betere mogelijkheid tot inplannen van activiteiten dan ooit tevoren. Een nieuwe stap in het efficiënter maken van de landbouw kan dan gezet worden, een stap die gezien de blijvende groei van de wereldbevolking noodzakelijk is.

Daarom is het idee ontstaan zélf een weerstation te ontwikkelen, die volledig voldoet aan de vraag uit de agrarische sector, simpel in gebruik en goedkoop in aanschaf, in de hoop een zo dicht mogelijk meetnet op te kunnen zetten, om zo deuren te openen naar lokale weerverwachtingen. Niek is samen met oud-klasgenoten van het gymnasium Camphusianum, te weten Sven Boogaard (nu student aan de IVA Driebergen) en Thomas Brocken (nu student Software Science aan de TU Eindhoven), aan de slag gegaan dit te realiseren. Na een jaar van onderzoek, ontwikkeling en proefmetingen, is in de herfst van 2017 de eindfase bereikt van de ontwikkeling van het weerstation en staan we op het punt om ons enthousiasme te delen met de sector.